Spel van de week

Hoe bereik je 7 SA?

Probleem

Er zijn altijd 13 slagen te maken op dit spel, maar hoe ga je dit bieden?
Ikzelf zat op de Noord stoel. Na Pas bij Oost opende partner dit spel 1♠. West paste en toen  was ik aan de beurt. Eerst maar 2, partner mag hier nooit op passen.
Oost en West passen verder. Partner biedt 3♠, en belooft dus 15-17 met een 6-kaart schoppen. Hoe nu verder?

Oplossing

Ik bood 4♣ als echt, maar mijn partner vatte dit op als controlebieding met schoppen als troef. Daarna bood partner 4 als controle. Het beste is daarna 4 SA: azen vragen. Volgens de RKC Blackwood (waar 5 keycards aangegeven worden) krijg je dan als antwoord: 5: 0 of 3 Azen. Met 5 kan je dan troefvrouw en Heren opvragen.
Dan kom je erachter dat alle Azen, alle Heren en schoppen vrouw binnen zijn, en kan je 7 SA bieden.
Speel je geen controlebiedingen en RKC Blackwood, dan kan je na 3♠ bij partner, meteen Azen vragen. Antwoord 5 = 2 Azen, daarna met 5 SA de Heren opvragen en ook dan kom je erachter dat alles binnen is.

Dit was een spel dat ik speelde op BBO. Je kan dan ook altijd nog kijken hoe anderen geboden hebben. Daar zag ik dat er ook Zuid spelers waren die deze hand 2♣ openen. SF (8 speelslagen) met een lange kleur, na 2 bij partner kan je dan 2♠ herbieden. Dat maakt het makkelijker om in 7SA te komen.
Ik kwam niet verder dan 6 SA, omdat ik het 4bod van partner opvatte als steun in de ruitenkleur die ik geboden had, en daarna maar meteen 6 SA bood.